ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
15/05/2021
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
3936

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή νόσος των ηχηρών επιπλοκών

Με κεντρικό θέμα «Κάταγμα Περιφερικής Κερκίδας και Ευθραυστότητα» πραγματοποιείται το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο μίας συστηματικής προσέγγισης των καταγμάτων ευθραυστότητας του άνω άκρου ως επιπλοκή της οστεοπόρωσης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές Ορθοπαιδικοί και Ρευματολόγοι, ενώ το επιστημονικό πρόγραμμα έχει καταρτισθεί με γνώμονα την ανάδειξη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων ευθραυστότητας ως υψηλής προτεραιότητας συμβάντα.

Παράλληλα, η επιστημονική ανασκόπηση του θέματος επιδιώκει να αποσαφηνίσει την αλληλοσυσχέτιση μεταξύ των καταγμάτων από οστεοπόρωση και να τονίσει την πιο σημαντική παράμετρο: το προηγηθέν κάταγμα στο άνω άκρο μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για την εμφάνιση ενός νέου κατάγματος, καθώς οι μελέτες έχουν καταλήξει στην εξής στατιστική διαπίστωση: ένας στους πέντε ασθενείς με κάταγμα στο άνω άκρο, σε εύρος δεκαετίας, κινδυνεύει να υποστεί νέο κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο.

Επιπλέον, οι στοχευμένες διαλέξεις θα αναδείξουν τη σημασία της φαρμακευτικής αγωγής, τόσο σε σχέση με τη μείωση του κίνδυνου κατάγματος όσο και στην ανακούφιση του ασθενούς, όταν έχει ήδη υποστεί κάταγμα.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της υφιστάμενης διαχείρισης των καταγμάτων ευθραυστότητας η ημερίδα μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, οργανώσεων ασθενών, κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων της βιομηχανίας.